Ruokaa ja
kansainvälisyyttä Italiassa
Alkuruokana kasvisrusettipastaa, pääruoaksi vasikanlihaa ja
polentaa ja kaiken kruunaavat omenapiirakka ja vaniljakastike. Ei tapahdu
usein, että sinulle tarjoillaan koulussa kolmen ruokalajin ateria. Ruuan olivat
valmistaneet italialaisen ammattikoulun kokkiopiskelijat, ja se tarjoiltiin
meille koulun omassa ravintolassa.
Kangasalta valittiin neljä oppilasta edustamaan Suomea ESN:n
järjestämässä ruokaseminaarissa Italiassa. Seminaari kesti viisi päivää, ja se
järjestettiin 10. - 15.3.2014 Sarnicossa, pienessä kylässä, joka on vain
puolentoista tunnin ajomatkan päässä Milanosta. Sarnico sijaitsee Iseo-järven
rannalla, ja sitä reunustavat kauniit, korkeat kukkulat.
Majoituimme kaikki isäntäperheissä. Isäntäperheet asuivat
kymmenen kilometrin säteellä I.S.S. “Serafino Riva” -koulusta, joka sijaitsee
kauniilla paikalla aivan kukkuloiden kupeessa. Majoitukset onnistuivat hyvin, ja
isäntäperheet olivat ihania ja todella vieraanvaraisia, vaikka hiukan ongelmia
tuottikin yhteisen kielen puuttuminen. Omassa perheessäni vain kaksi viidestä
puhui englantia edes hiukan. Isäntinä toimineet opiskelijat kävivät kaikki
kyseistä ammattikoulua, jossa oli mahdollista opiskella ruuanvalmistusta,
catering-alaa, mekaniikkaa ja taloutta.
Ruokaseminaariin osallistui ihmisiä kaikkialta Euroopasta:
Turkista, Ranskasta, Suomesta, Saksasta ja Italiasta. Yhteensä ruokaseminaariin
osallistui 28 oppilasta, lisäksi opettajat ja isäntäperheet. Jokainen oppilas
oli valmistellut yksin tai parin kanssa pienen esitelmän seminaarin aiheesta,
joka oli tänä vuonna fair food. Esitelmät esitettiin seminaariin osallistuville
ja koulun muille oppilaille. Kaikki olivat saaneet aiheesta paljon irti, ja
näimme monia hienoja esityksiä lukuisista eri aiheista.
Ohjelmaamme Italiassa kuuluivat opastettu esittelykierros ja
retki läheisen kaupungin Bergamon vanhaan kaupunkiin, päivän kestävä retki
Milanoon, jossa oppaat esittelivät kaupunkia ja oli myös aikaa tehdä omia ostoksia,
ja lisäksi retki läheiselle viinitilalle. Viinitilalla meille kerrottiin viinin
valmistuksesta ja tuotannosta ja alueesta, jossa viinitila sijaitsee.
Matka oli täydellinen tilaisuus oppia uusista kulttuureista
ja saada uusia ystäviä ja yhteyksiä ympäri Eurooppaa. Kaikki osallistujat
olivat ystävällisiä ja kiinnostuneita Suomesta ja muistakin maista. Viimeinen
päivä loppui haikeisiin tunnelmiin, mutta olemme kaikki pystyneet pitämään
hyvin yhteyttä jälkeenpäin. Opimme matkalla uusista kulttuureista ja eri maiden
ruokatavoista. Näimme host-perheissä italialaista arkea ja palasimme kaikki
Suomeen kokemusta rikkaampana. Aion itse ainakin palata Sarnicoon joku päivä.
Alisa Oesch
(Pikkolan koulu 9G)
ESN All Around the Table seminaariin osallistui oppilaita ja
opettajia eri puolilta Eurooppaa.
Bergamoon tutustumassa.
Kangasalan oppilaiden esittelypiste. Opiskelijat
saivat oppia ja kokeilivat ruoka-aineiden kauniista esillepanoa.
Herkkuja koululounaalta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti