keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Food Seminar Sarnicossa, Italiassa oli antoisa kokemus



Ruokaa ja kansainvälisyyttä Italiassa
Alkuruokana kasvisrusettipastaa, pääruoaksi vasikanlihaa ja polentaa ja kaiken kruunaavat omenapiirakka ja vaniljakastike. Ei tapahdu usein, että sinulle tarjoillaan koulussa kolmen ruokalajin ateria. Ruuan olivat valmistaneet italialaisen ammattikoulun kokkiopiskelijat, ja se tarjoiltiin meille koulun omassa ravintolassa.
Kangasalta valittiin neljä oppilasta edustamaan Suomea ESN:n järjestämässä ruokaseminaarissa Italiassa. Seminaari kesti viisi päivää, ja se järjestettiin 10. - 15.3.2014 Sarnicossa, pienessä kylässä, joka on vain puolentoista tunnin ajomatkan päässä Milanosta. Sarnico sijaitsee Iseo-järven rannalla, ja sitä reunustavat kauniit, korkeat kukkulat.
Majoituimme kaikki isäntäperheissä. Isäntäperheet asuivat kymmenen kilometrin säteellä I.S.S. “Serafino Riva” -koulusta, joka sijaitsee kauniilla paikalla aivan kukkuloiden kupeessa. Majoitukset onnistuivat hyvin, ja isäntäperheet olivat ihania ja todella vieraanvaraisia, vaikka hiukan ongelmia tuottikin yhteisen kielen puuttuminen. Omassa perheessäni vain kaksi viidestä puhui englantia edes hiukan. Isäntinä toimineet opiskelijat kävivät kaikki kyseistä ammattikoulua, jossa oli mahdollista opiskella ruuanvalmistusta, catering-alaa, mekaniikkaa ja taloutta.
Ruokaseminaariin osallistui ihmisiä kaikkialta Euroopasta: Turkista, Ranskasta, Suomesta, Saksasta ja Italiasta. Yhteensä ruokaseminaariin osallistui 28 oppilasta, lisäksi opettajat ja isäntäperheet. Jokainen oppilas oli valmistellut yksin tai parin kanssa pienen esitelmän seminaarin aiheesta, joka oli tänä vuonna fair food. Esitelmät esitettiin seminaariin osallistuville ja koulun muille oppilaille. Kaikki olivat saaneet aiheesta paljon irti, ja näimme monia hienoja esityksiä lukuisista eri aiheista.
Ohjelmaamme Italiassa kuuluivat opastettu esittelykierros ja retki läheisen kaupungin Bergamon vanhaan kaupunkiin, päivän kestävä retki Milanoon, jossa oppaat esittelivät kaupunkia ja oli myös aikaa tehdä omia ostoksia, ja lisäksi retki läheiselle viinitilalle. Viinitilalla meille kerrottiin viinin valmistuksesta ja tuotannosta ja alueesta, jossa viinitila sijaitsee.
Matka oli täydellinen tilaisuus oppia uusista kulttuureista ja saada uusia ystäviä ja yhteyksiä ympäri Eurooppaa. Kaikki osallistujat olivat ystävällisiä ja kiinnostuneita Suomesta ja muistakin maista. Viimeinen päivä loppui haikeisiin tunnelmiin, mutta olemme kaikki pystyneet pitämään hyvin yhteyttä jälkeenpäin. Opimme matkalla uusista kulttuureista ja eri maiden ruokatavoista. Näimme host-perheissä italialaista arkea ja palasimme kaikki Suomeen kokemusta rikkaampana. Aion itse ainakin palata Sarnicoon joku päivä.


Alisa Oesch
 (Pikkolan koulu 9G)


ESN All Around the Table seminaariin osallistui oppilaita ja opettajia eri puolilta Eurooppaa.
Bergamoon tutustumassa.
                                              
Kangasalan oppilaiden esittelypiste.               Opiskelijat saivat oppia ja kokeilivat ruoka-aineiden kauniista esillepanoa.


     
Herkkuja koululounaalta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti